sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Olutblinit

Blinikausi on Suomessa jostain syystä tammikuussa, vaikka jauhoja ja smetanaa saa kaupasta ympäri vuoden. Ainakin Turussa. Kauheasti hyvää ei ole itärajan takaa Suomeen tullut, mutta blinit ovat ehdottomasti yksi parhaista sikäläisistä vientituotteista. Kaikkein paras on tietysti AK-47, jonka voi unohtaa suolampeen vuodeksi, onkia ylös ja ja ampua kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Blinit eivät itsessään maistu kovin erikoiselta. Niiden salaisuus onkin rakenteessa. Oikeaoppisesti laitetut blinit ovat kuohkeita ja reunoiltaan rapeita. Maku tulee lisukkeista. Kaviaari ja mäti tulee monelle ensimmäisenä mieleen, ja vaikka olenkin pienten kalanmunien suuri ystävä, toimivat nämä slaavilaiset lettuset minusta parhaiten smetanan, hunajan ja suolakurkun kera. Toki lisukkeina voi käyttää mitä mieleen juolahtaa.


Olutblinit
(viitisentoista)

2,5 dl maitoa
1/3 hiivakuutio
1 tl sokeria
1,5 dl tattarijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl hapanta III-olutta (ale, humaloitu lager, pils tms.)
25 g voita
1 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl kirkastettua voita (paistamiseen)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada suureen kulhoon. Murenna sekaan hiiva ja sekoita. Lisää tattarijauhot ja sokeri. Sekoita tasaiseksi ja peitä tiiviisti kelmulla. Anna pullistua huoneenlämmössä kahdeksan tuntia.

Voin kirkastaminen: Sulata kattilassa 150 grammaa voita. Älä päästä kiehumaan. Ota liedeltä ja anna tasaantua. Kaada kirkas osa voista pienempään astiaan. Älä päästä pohjalle jäänyttä sakkaa mukaan. Voit sulattaa voin myös mikrossa pienellä teholla 4-5 minuuttia. Tällöin lopputulos ei ole yhtä kirkasta kuin kattilassa, mutta käyttökelpoista.

Erottele keltuaiset valkuaisista ja plumpsauta ne kohonneeseen taikinaan. Lisää olut, vehnäjauhot, suola ja 3 rkl kirkastettua voita. Sekoita tasaiseksi ja anna seistä kymmenisen minuuttia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kaavi taikinan sekaan. Sekoita varovasti lusikalla. Anna taikinan seistä kymmenen minuuttia. Nyt sen pitäisi näyttää kuohkealta ja muhkealta.

Lämmitä lettupannu melko kuumaksi. Lirauta 2 rkl kirkastettua voita joka koloon ja annostele noin puoli desiä taikinaa per kolo (riippuu pannun paksuudesta). Blinit alkavat turvota melkein heti ja ne voi kääntää kun ne näyttävät kiinteiltä, eivätkä enää tytise. Maiskuttele blinit kuumina ja tuoreina smetanan, sipulin, ohuiden suolakurkkuviipaleiden ja hunajan kanssa. Ainoa oikea ruokajuoma näiden kanssa on kylmä olut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti