Lähi-idässä osataan napostelun jalo taito, meze. Oikeastaan se osataan kaikkialla muualla paitsi Suomessa. Espanjassa puhuttaisiin tapaksista, yleensä kylmistä suupaloista joita napostellaan sormin tavernassa viinin kera samalla kun katsotaan jalkapalloa. Suomessa ei ole mitään vastaavaa, sillä meillä juodaan olutta ja katsotaan lätkää. Sipsin voi ottaa jos ei okseta. Juuri siksi olemme penkkiurheilullisen illan päätteeksi tukkihumalassa, kun etelän veljet lähtevät kumartamaan senoritaa flamencoon
Hellän soturin hummus on härmäläisittäin järkeistetty Persian versiosta, johon tulee lisäksi tahinia (seesamsiementahnaa). Syynä on se, että tahinia ei aina saa kun alkaa tehdä hummusta mieli. Mutta nämä ainekset saa jo hyvinvarustellulta huoltikselta.
Hellän soturin hummus
(noin kahdelle, hetkeksi)
1 prk kikherneitä suolaliemessä (n. 400 g)
tabascoa
1/2 yksikyntinen valkosipuli (tai 2 tavallista kynttä)
oliiviöljyä
sormisuolaa
Hummuksen sivulla viininlehtikääryleitä, vuohenjuustoa, kalamata-oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Ummmm. |
Laita hummus ilmatiiviseen purkkiin ja anna viilentyä jääkaapissa pari tuntia. Syö(kää) samantien kuvan kaltaisten herkkujen kera, dippinä tai leivän päällä. Syökää kaikki, sillä seuraavana päivänä hummus on kohmeessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti