sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Törkeän ihana enchiladavuoka


Hurahdin texmexiin nuorukaisena, eli 1990-luvun puolivälissä. Kaikenmoisten petollisten kokeilujen jälkeen kehittelin (liian hankalaksi kokemastani) enchiladasta vuokaversion. Ja sehän toimi!

Ei tämä olisi mennyt läpi vanhalta Pacolta, mutta menipä yhdeltä texmexiä vierastaneelta turkulaisneidiltä. Olemme olleet kimpassa yli 15 vuotta.

Enchiladavuoan ulkoasu pettää sikäli, että se näyttää tuhdilta kuin lasagne, mutta on kevyttä kuin huolimaton chihuahualainen poskisuudelma.


Enchiladavuoka

8 vehnätortillakuorta
1 dl juustoraastetta

kastike:
1 punainen chilipaprika
1 kg paseerattua tomaattia
1 iso sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
1 prk tomaattipyrettä
50 g voita
2 isoa munaa
2 dl kermaa
suolaa
sokeria

täyte:
400 g jauhelihaa (miel. nautaa)
1 iso paprika
1 dl rusinoita
sormisuolaa
mustapippuria

Valmista tomaattiseos. Kuori ja pilko sipuli pieneksi. Halkaise chilipaprika, poista siemenet ja valkoiset osat. Pilko muutamaan osaan. Kaada sipuli ja chili suureen kulhoon, lisää murskattu valkosipuli, tomaattipyre sekä ripaus suolaa ja sokeria. Pöristä sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita kannellinen wokki tai kasari kuumenemaan. Sulata voi. Lisää tomaattiseos ja kypsennä lempeällä lämmöllä (noin 6 lieden asteikolla 1-10) viisi minuuttia.

Vatkaa munat ja kerma kulhossa. Kaada ohuena nauhana tomaattiseoksen joukkoon samalla kiihkeästi sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen viitisen minuuttia, kunnes seos on tasainen ja ihana. Siirrä levyltä sivuun odottelemaan.

Valmista jauhelihatäyte. Halkaise paprika. Poista siemenet ja pilko pieneksi. Ruskista jauhelihaa paistinpannulla, kunnes kuohuna loppuu. Lisää paprika ja rusinat. Sekoita ja paista muutama minuutti. Lisää neljännes tomaattiseoksesta sekä maltillisesti suolaa ja pippuria. Sekoittele tasaiseksi ja ota levyltä.

Laita tortillakuoren alaosaan kaksi ruokalusikallista jauhelihatäytettä. Kääri tiukalle rullalle ja aseta pitkulaiseen uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Tee sama seitsemälle muulle tortillakuorelle. Kaada tomaattiseos päälle ja tasoittele lusikalla. Ripottele juustoraaste. Paista uunissa keskitasolla 17 minuuttia. Peitä vuoka foliopaperilla ja anna hönkäillä huoneenlämmössä parikymmentä minuuttia.

Leikkaa enchiladaa terävällä veitsellä kääröjen suuntaisesti. Se on sellaisenaan ihanata, kylkeen kylmää ja vaivatonta lageria. Kuten Sol tai Heineken.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti