keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Panimosta pamahtaa: Brooklyn Brewery East India Pale Ale


1980-luvun juppivuodet eivät olleet täydellinen turhuuden rovio. New Yorkin Brooklynissä lehtimies Steve Hindy ja pankkimies Tom Potter saivat vuonna 1987 päähänsä perustaa panimon. Kyllä oli hyvä päähänpisto, vaikka varmaan pöhnässä tehty. Toimittajat ja pankkiirit tietävät kyllä jotain oluen juomisesta, mutta panemisen kanssa on niin ja näin.

Nuorekkaasti retron tuulivoimapanimon uutuustuotteena Alkon päässä on East India Pale Ale. Etiketti on sen verran jouluinen, että toivottavasti tätä ei ole hankittu vain sesonkimyyntiin. On meinaan sen verran kelpo olut.

Tuoksu on ipamaiseen tapaan kuivan sitruksinen ja jollakin tapaa raikas. Jos nuuhkii niin läheltä että melkein menee olutta nenään, saattaa tavoittaa tuoksusta "häivähdyksen toffeeta", kuten eräs lupaukseksi jäänyt runoilija tyylitteli Turussa joskus 1990-luvun loppupuolella.

Amerikkalaisoluen ensipuraisu on tottakai humalainen, mutta East Kent Golding, Willamette, Northdown ja Centennial eivät kykene pidättelemään niiden takaa vyöryvää pyöreää maltaisuutta. Maku on samaan aikaan kippuraisen kuiva ja mehukas.

Nielaistessa tapahtuu jotain yllättävää. Maku loiskaisee poskien kautta nieluun, vaikka yleensä rapsakan humalaiset oluet hyökyvät kurkkuun kitalaen kautta. Kokemuksesta tulee mieleen esimerkiksi Israelin panssarijoukkojen kovasti suosima klassinen pihtiliike, eli raaka rynnistys kohteeseen sivustojen kautta.

Jälkimaku pyörteilee pitkänä ja hieman alkoholisena. Vasta tässä vaiheessa muistaa, että vääntöä on liki seitsemän prosenttia. Hyvin ovat prosentit piilossa, sillä olut ei maistu niin väkevältä.

Panimo: Brooklyn Brewery (Yhdysvallat)
Tyyppi: India pale ale
Vääntöä: 6,9 %
Hinta: 3,25€ / 0,355 l (Alko)
Kolmella sanalla: Tarjoilija, saishinko neljännen!

2 kommenttia:

  1. 13.11. postauksen Punkista olikin luontevaa siirtyä maistelemaan Brooklynin tuotetta. Kirpakan maun lisäksi tuotteesta löytyy potkua - tishmalleen!

    VastaaPoista
  2. Oletko kokeillut myös tätä aiemmin maisteltua?

    http://hellasoturi.blogspot.fi/2013/09/panimosta-pamahtaa-sinebrychoff.html

    VastaaPoista