keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Panimosta pamahtaa: Punk IPA

Että minä sitten tykkään skotlantilaisista! Kävin kilttien ja pyhän kännäilyn maassa nuorena kloppina keskikesällä vuonna 1992. Luultavasti jossain Lossiemouthin lähistöllä tallustelimme tuulisen rantapenkan leirintäalueelta iltahämärässä kohti kalasataman pubia.

Puupainotteisesti sisustetussa pubissa oli kuuden alaikäisen suomalaisen ysäriteinin lisäksi asiakkaina kolme kyräilevää merikarhua villapaidoissaan (ja tämä on totta!). Tilailimme jotain paikallista alea, mutta yksi meistä tahtoi ginikolan. Kyllä siinä pitkään baaritiskillä lausuttiin "dzin" ja "kouk", tismalleen niin kuin Raision lukiossa oli opetettu. Mutta baarijaska ei tajunnut sanaakaan. Lopulta tilausta tehnyt nuorukainen lähes makasi baaritiskillä ja kurkotteli kiivaasti Beefeater-pulloa. Silloin juomanlaskija hiffasi: "Ooooh, tsain än kuuk!".

Lossiemouthista noin 70 kilometriä itään on Fraserburghin piskuinen satamakaupunki. Siellä pantiin pystyyn vuonna 2007 laatupanimo BrewDog, jonka ilkikuriseen tuotevalikoimaan
kuuluu Punk IPA. Tämä postmoderni klassikkoale poistui shokeeraavalla tavalla joksikin aikaa Alkon valikoimista, mutta nyt joku on tajunnut ottaa sen taas tarjontaan. Kyllä minä niin palautetta lähetinkin!

Punk IPA on sameaa, mutta asettuu lasissa vikkelään. Vaahto on tavan mukaan olematon. Tuoksu on pirteän sitruksinen ja siinä on aavistus märkää sementtiä.

Ensipuraisu on terävän katkera ja ihanan humalainen. Olut humahtaa hetkessä poskiin hurmaavana pehmeänä vaahtona. Tunne on kerrassaan kontroversiaalinen. Ihan kuin joku tunkisi suuhun yrttivatiin kuivahtanutta ensimmäisen maailmansodan aikaista greippiä ja antaisi perään yllätten suudelman.

Koillis-Skotlannissa tykätään humalasta. Chinook, Simcoe, Ahtanum ja Nelson Sauvin rynnistävät koko kitkerällä olemuksellaan kaikkialle suuonteloon ja kiskovat posket suipistavaan, silti hyväksyvään oraaliseen muikeuteen. Jälkimaku on pitkä ja se jää muhimaan kitalaen yläosaan hyväksi toviksi.

Tämä on täydellinen olut.

Panimo: BrewDog (Skotlanti)
Tyyppi: India Pale Ale
Vääntöä: 5,6 %
Hinta: 3,39 € / 0,33 l (Alko)
Kolmella sanalla: Paras juomani IPA.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli kuvailtu niin vängällä tavalla, että IPAn ystävän piti piipahtaa varta vasten Alkossa. Todella hyvä olut, sitruuna-sementti -kuvaus osui oikeaan.

    VastaaPoista
  2. Yritän aina keksiä mahdollisimman maanläheisiä luonnehdintoja. Tuskinpa näitä löytyy mistään oluenmaistelijoiden oppaasta. Pääasia tietysti on se, että homma toimii. Mukavaa, jos Punk putosi!

    VastaaPoista