sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Panimosta pamahtaa: Kievari Barley Wine

Kun näen oluthyllyllä jotain tarpeeksi kummallista, ostan varmasti pullollisen. Ja aina kun suomalainen suosikkipanimoni Laitilan Wirvoitusjuomatehdas tuo markkinoille uuden, tuulen voimalla pannun tuotteen, ostan vaikka se ei olisi kummallinenkaan. Kievari Barley Wine täyttää molemmat ehdot.

Barley wine (eli ohraviini) lienee yksi harvinaisimmista oluttyypeistä. Nämä väkevät alet ovat jopa 12-prosenttisia ja humalointi on varsin rajua. Olutsnobit kuvailevat niitä mineraalisin ja lakritsisin sanankääntein, mutta Hellasoturi määrittelee liemen kuivaksi sahdiksi.

Kievari Barley Winen väri on rusinaisen samea ja tuoksu etäisen sahtimainen. Isokuplainen vaahto näyttää halvalta ja haipuu vikkelään. Suuhun tulvii kuiva sahdin maku, kun olut ryöpsähtää kitalakeen. Maltaita on vaikka muille jakaa, aina pale alea ja suklaamaltaita myöten. Niistä ei ehdi montakaan sekunnin kymmenystä nauttia, sillä uusiseelantilaisessa Nelson Sauvin -humalassa ei ole munapitäjän panimossa säästelty: jälkimaku on kitkeryydessään raju, jyrkkä ja lopullinen. Maku on kuin baarijonossa yllättäen viuhuva kiukkuinen koukku palleaan. Kokonaisuus on kontroversiaalinen. Pullollisen jälkeen ei oikein tiedä, mitä tuli juotua.

Kievari Barley Winen suurin ongelma on hinta, kiitos Suomen alkoholiverotuksen. Litrahinta on karvan verran alle 15 euroa. Samalla rahalla saa paljon parempaa olutta ja erinomaista viiniäkin. 

Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Tyyppi: barley wine
Vääntöä: 8,3 %
Hinta: 4,93 € / 0,33 cl (Alko)
Kolmella sanalla: In your face!

3 kommenttia:

  1. Pakkohan se oli testata, kun päiväkäskyssä lukee "jyrkkää tavaraa". Sanotaanko näin, etten loiventavaksi ainakaan ottaisi.

    VastaaPoista
  2. Sanotaanko näin, etten ottaisi minäkään.

    VastaaPoista
  3. Toisaalta on tullut loivarina otettua fernettiä, niin miksei tätäkin. Samaa yrttistäkatkeroa Kievarin Barley Winessä kuin Fernet Brancassa.

    VastaaPoista