maanantai 3. syyskuuta 2012

Paahtovanukasta Länkipohjan tapaan

Varhaisin muistikuvani paahtovanukkaasta on kellertävän tymäkkä ja tankea huttu, joka maistui kärvähtäneeltä vanilja-Jackylta. Tämä tapahtui 80-luvulla, jolloin retroruoka oli kaikkea muuta kuin muodikasta. Sanoin "yöks" enkä koskenut moiseen pariin vuosikymmeneen.

Pari vuotta sitten olin työmatkalla Strasbourgissa. Reissuun kuului muiden piikkiin nautiskeltu illallinen pienessä, viehättävän rustiikissa ravintolassa. Maittavan ranskalaisen maalaisruoan ja monien viileiden Pinot Noir -lasillisten jälkeen teki mieli makeaa, mitä yleensä vierastan. Isäntä kantoi jonkin ajan kuluttua eteeni höyryävän crème brûléen, kuuman paahdetun kermavanukkaan. Siitä tuli ohutpohjaisen, sipulisen ja etikkaisen tarte flambéen (= ranskalaisten pitsa) ohella reissun mieleenpainuvin makukokemus.

Paahtovanukas on vuosisatoja vanha keksintö, sitä on laitettu Suomessakin hyvin yleisesti jo 1900-luvun alussa. Ainekset ovat yksinkertaiset. Niinpä uskon, että herkkua kauhottiin kaksin käsin myös Peltolan torpassa Keuruulla 1910-luvulla. Isoisäni setä Edvin Peltola ehkäpä söi sitä viime töikseen, ennen kuin lähti marraskuussa 1915 Saksaan sotilaskoulutukseen. Voitonvanukkaat jäivät jääkärivaravääpeli Peltolalta syömättä, sillä vasemmiston konekivääri kaatoi hänet kesken rynnäkön Länkipohjassa maaliskuussa 1918.


Varavääpelin paahtovanukas
(enintään neljälle)

2 dl kermaa
2 dl punaista maitoa
4 munaa
2 dl sokeria 
2 rkl vaniljasokeria

Kuumenna teflonkattilaa hellalla täydellä lämmöllä. Kaada sokeri kattilaan ja sekoita lusikalla. Sulata tasaisen paksuksi liemeksi melkein koko ajan sekoittaen. Kun yhtään kokkaretta ei näy, kaada kuuma sokeriliemi uuninkestävään, noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaan pyöreään vuokaan. Ota vuokaa reunoista ja kallistele sitä niin, että sokeri leviää ohuena kerroksena kaikkialle pohjalle ja mahdollisimman paljon reunoillekin. Ole vikkelä, sokeri jähmettyy hetkessä.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Huuhtele ja pese kattila. Laita kattila kuumalle levylle ja lisää kerma, maito ja kaksi tosi reilua ruokalusikallista vaniljasokeria. Sekoita hellästi vispilällä, kunnes seos melkein kiehuu. Ota levyltä sivuun ja lisää kananmunat. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Ota korkeareunainen uunipelti ja laita vuoka sen keskelle. Laske hanasta kuumaa vettä uunipellille niin, että sitä on vuoan puoliväliin. Työnnä uuniin to-del-la varovasti, vettä ei saa yhtään loiskua vanukkaaseen. Paista keskitasolla 50 minuuttia.

Anna vanukkaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä foliolla ja jäähdytä jääkaapissa muutama tunti. Irrottele vanukkaan reunat vuoasta terävällä veitsellä ja kumoa vanukas tasaiselle lautaselle. Nautiskele vaikkapa tummapaahtoisen kahvin, miksei calvadosin tai konjakinkin, kera. Ja nauti kaikki, sillä vanukas on aamulla ikävän näköinen.



Vuoka ui vuoassa, kuten kuuluu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti