tiistai 18. syyskuuta 2012

Panimosta pamahtaa: Efes Xtra

Efes on turkkilaisille sama kuin Guinness irlantilaisille. Valitettavasti punaisen lipun maassa oluenpano on vihreää saarta heikommassa hapessa. Efesit ovat tyypillisiä helleoluita, niitä on kiva kiskoa kolmenkympin kelissä. Lähellä moskeijaa sijaitsevilla terasseilla Efes tarjoillaan pahvimukista. Silloin juominen käy entistä rajummaksi, mallasvirvoke laimenee kolmessa minuutissa kuspissaksi.

Efesin olemassaolosta on kiittäminen Turkin kansallissankaria, Mustafa Kemal Atatürkiä. Tämä muhevaviiksinen osmanikenraali ansaitsi kannuksensa torjumalla brittien, ranskalaisten, australialaisten ja uusiseelantilaisten joukkojen maihinnousun Gallipolissa huhtikuussa 1915. Juu, siitä on elokuviakin. Mustafasta tuli Turkin presidentti vuonna 1923 ja lempeä diktaattori päätti länsimaistaa islamilaisen maan. Alkoholi vapautettiin heti. Atatürkille itselleen maistui etenkin raki ja kansan suuresti rakastama johtaja kuoli maksakirroosiin 57-vuotiaana Istanbulin palatsissaan vuonna 1938. Kemalin painoarvo turkkilaisten lähihistoriassa on samaa luokkaa kuin meillä Mannerheimin ja Kekkosen yhteensä. Hänelle ei kuitenkaan edelleenkään v**tuilla tai häkki heilahtaa. Jos ette usko, käykääpä tekaisemassa Turkissa leffa, missä Kemalia näyttelee vaikkapa musta mies Keniasta.

Perusbisseä väkevämmän Efes Xtran väri on aikalailla sama kuin Olvin Tuplapukissa. Vaahto on aluksi kiharaisen muheva kuin sulttaanin parta, mutta katoaa jäljettömiin salavihkaisesti kuin kalaravintolan sisäänheittäjä laskun pöytään sujautettuaan. Maku on makean maltainen, imelähkökin. Alkoholinen aromi tarrautuu kitalakeen kuin musta Burberry-kauppias turistiin Sultanahmetin kaduilla. Jälkimaku on olematon mutta juominen helppoa, joten olutlärvejä harrastavat saavat Efesistä hyvän kaverin Traakian pimeneviin iltoihin. Suuria määriä ei taivaiden halki kannata rahdata.

Panimo: Efes (Turkki)
Tyyppi: lager
Vääntöä: 7,5 %
Hinta: n. 2 € / 0,5 l (Istanbul, Sultanahmet, turistihinnoiteltu kivijalkapuoti)
Kolmella sanalla: Turkin tukevin helteenpoistaja

4 kommenttia:

 1. Jyväskylästä löytyy Efesiä monesta paikasta :D Faneja on paljon!
  http://www.facebook.com/groups/148501275290880/

  VastaaPoista
 2. Onneksi olkoon Jyväskylä! Turun seudulla ei taida olla yhtään ravitsemusliikettä, mikä Efesiä tarjoilisi. Edes Puutorin Vessasta ei saa. Eikä ole Alkonkaan valikoimissa, vaikka siellä on täysin mitättömiäkin oluita, kuten puolalainen Żywiec.

  VastaaPoista
 3. Bujaka! En tiä yritetäänkö mua nyt ällyyttää sillä, että Zywiec-oluttakin käsittelevä kirjoitukseni on yksi blogini suosituimmista ja vihatuimmista, niin sanopa kuitenkin, että ainakin kerran elämässä kannattaa kokeilla olutta, jossa on tanhu-aiheinen etiketti.
  http://siipaistia.blogspot.fi/2012/04/rokkimiehen-auradippi.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parahin Tanhu-Aabeli. En ole vielä perehtynyt blogiisi, mutta Zywieciä olen maistellut sen syntymaassa Puolassa moneen otteeseen niin hanasta kuin tölkistä. Vähättelevät arvioni perustuvat näihin kokemuksiini.

   Poista