tiistai 17. huhtikuuta 2012

The Sienikeitto (Creamy w/ Croutons Remix)

"Miss' sie tarviit oikein hyvää sienikeittoo? Täss' siul ois sellasta!".

Tämä keitto kelpaisi suoraan sanoen paremmankin ravintolan listalle ja mikä parasta, sen valmistamisessa ei voi kauheasti epäonnistua: avaruuskäyttöön kehitetty teflon pitää siitä huolen. Tarvitset siis liukaspintaisen wok-pannun tai ison kasarin. Jos ystäväpiiriisi kuuluu sientenvihaaja, saat tällä keitolla hänet parantumaan kiusallisesta vaivastaan.

Keitto pitää tehdä suomalaisista metsäsienistä. Kaupan kasvihuonesmurffeista tulee vain paha mieli.


The Sienikeitto

n. 200-300 g suomalaisia metsäsieniä (suppilovahvero, tatti, kantarelli, lampaankääpä tai näiden sekoitus)
1 l punaista maitoa
3/4 dl vehnäjauhoja
50 g voita
1 pkt Valion Koskenlaskija -sulatejuustoa (sitä mustaa)
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
rakuunaa (tai lipstikkaa, jos onnekkaana omistat)

Valuta sulatettuja tai säilöttyjä sieniä lävikössä kymmenisen minuuttia. Silppua sienet veitsellä pieniksi. Silppua sipuli ja ruskista voissa wokissa. Lisää sienet ja paista kunnes voi on imeytynyt ja pannu alkaa vaikuttaa kuivalta. Kaada seos lautaselle, mutta älkä huuhtele pannua.

Pilko Koskenlaskija arpakuution kokoisiksi paloiksi. Lämmitä maitoa mikrouunissa täydellä teholla 3 minuuttia. Sulata kuumalla pannulla 50 grammaa voita ja lisää vehnäjauhot. Sekoita vispilällä kasaan. Lisää noin 3 dl maitoa ja sekoita reippailla vispauksilla, kunnes massa tasaantuu ja sitkostuu. Lisää toiset 3 dl ja sekoita kastike uudestaan kasaan. Tässä vaiheessa taikinapaakkuja ei pitäisi juuri enää näkyä. Lisää loppu maito ja sekoittele tasaiseksi.

Lisää sieni-sipulisekoitus ja sekoita keitto tasaiseksi. Lisää Koskenlaskija ja sekoittele kunnes juusto on sulautunut keittoon. Lisää noin 2 tl suolaa, pienet rouhaukset musta- ja valkopippuria sekä ruokalusikallinen rakuunaa.

Annostele syvälle lautaselle ja viskaa päälle krutonkeja. Toimii myös uunituoreen patongin tai grissinien kera. Sienikeitto ei ole seuraavana päivänä enää parhaimmillaan, joten kannattaa syödä kaikki heti.

3 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä Teemu.
    Testasin tätä eilen ja täytyy sanoa että mun makuun oli vähän liian paksu ja kermainen. Maussa ei sinänsä mitään vikaa.
    Ehkä sekoittelin sopan liian tehokkaasti kasaan maidon lisäämisvaiheessa. Tai sitten tuota Koskenlaskijaa voisi laittaa vaikka vain puolikkaan.
    Pakkasessa on suppilovahveroa vielä ihan reilusti joten soppaa pitää vielä keitellä toistekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sienisoppa tukevimmasta päästä. Kesään ehkä liian jykevää mutta talvisiin pakkasiltoihin todellinen touché. Makuasioista kuuluu tietysti kiistellä ja reseptien soveltaminen kuuluu asiaan. Puolikkaalla Koskenlaskijalla saa ohkaisemman keiton, joka on ehkä seuraavanakin päivänä keittomaisempaa kuin tämä täysi lataus.

      Poista
  2. Minä tein kokonaan ilman koskenlaskijaa, on tosi hyvää!

    VastaaPoista