tiistai 3. huhtikuuta 2012

Jääkärin leipäruudut

Poljin päivänä muutamana Helkama Jääkärillä töistä kotiin elektrobossaa kuunnellen. Siinä tuulta päin sotkiessa päähäni pälkähti, että pizzataikinasta voisi olla muuhunkin kuin iänikuisen tomaatin ja tonnikalan kenttäpatjaksi.

Kaikki pizzaa tehneet tietävät, että ravintolamaiseen lopputulokseen tarvitaan jokin infernaalisen kallis uuni mihin kenelläkään ei ole varaa. Monenmoisia taikinapanoksia kokeiltuani olen päätynyt Myllyn Paras Pizzajauhohin. Kuten nekuimmat kyökkisissit ovat jo huomanneet, tämä ei ole maksettu tai maksamatonkaan mainos. Eri valmistajien tuotteissa vain on järkyttävän suuret erot, siksi niiden nimet on syytä mainita. Kyseisessä jauhossa on salaisessa sekoitussuhteessa useita eri jauholajikkeita, jolloin lopputuloskin on erilainen kuin perus-Sunnuntailla. Kokeile, jos et usko. Ja jos tiedät paremman jauhon, älä epäröi viestiä.

Jääkärin leipäruudut

5 dl Myllyn Paras Pizzajauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 dl vettä
oliiviöljyä
sormisuolaa

Sekoita 2 dl kädenlämpöistä vettä kulhossa kuivahiivan kanssa. Lisää jauhot ja pari roiskausta oliiviöljyä. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi metallisessa tai muussa lämpöä hyvin johtavassa kulhossa. Peitä kulhon suu ilmatiiviisti talouskelmulla ja laita kulho tiskialtaaseen. Tulppa pohjaan ja kuumaa vettä altaaseen sen verran että kulho juuri ja juuri kelluu. Pääasia on, että kelmu pysyy tiiviisti päällä. Anna turvota noin 45 minuuttia.

Vaivaa reilusti jauhotetulla kädellä taikinasta ilmakuplat pois. Painele taikina uunipellin kokoiselle leivinpaperille niin litteäksi kuin saat. Tartu kaulimeen ja lanaa taikina joka suuntaan tasaisen ohueksi niin, että se peittää koko leivinpaperin. Vedä leivinpaperi kulmista matalareunaiselle uunipellille ja leikkaa pizzaleikkurilla tai taikinapyörällä reunat pois pohjaa myöten, jolloin sinulle jää tismalleen uunipellin pohjan kokoinen neliömäinen taikina. Hinaa leivinpaperi pöydälle ja vetele se pizzaleikkurilla noin voileipäkeksin kokoisiksi neliöiksi (kyllä, ensin vetoja pitkittäin ja sitten poikittain).

Siirrä leivinpaperi takaisin uunipellille. Ripsottele ruutujen päälle sormilla kylmää vettä ainakin neljä kertaa.Visko päälle sormisuolaa makusi mukaan. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin vartti, tai kunnes ruudut alkavat olla vaaleanruskeat. Ne eivät missään tapauksessa saa tummua liikaa.

Anna kypsien ruutujen jäähtyä pellillä hetki ja erottele ne pizzaleikkurilla. Aateloi voilla, sulatejuustolla tai dippaile. Jäähtyessään ruudut kovettuvat, jolloin sinulla on premium-voileipäkeksejä joita muut kateellisina kuolaavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti