torstai 16. helmikuuta 2012

"Mummus oli hummus!"

Kun äitimuorin lihamurekkeella vuorattu perusmauno kuulee sanan "hummus", hän vastaa otsikon sanoin. Ja lisää: "Vedä kuule itte vaan!". Lähi-idän ruoista hän tietää "kebaasin". Ei siinäkään mitään vikaa ole, kunhan saa ilman karvoja. Mutta Välimeren pohjukassa osataan paljon muutakin kuin sulloa lammasta piiloon.
Lähi-idässä osataan napostelun jalo taito, meze. Oikeastaan se osataan kaikkialla muualla paitsi Suomessa. Espanjassa puhuttaisiin tapaksista, yleensä kylmistä suupaloista joita napostellaan sormin tavernassa viinin kera samalla kun katsotaan jalkapalloa. Suomessa ei ole mitään vastaavaa, sillä meillä juodaan olutta ja katsotaan lätkää. Sipsin voi ottaa jos ei okseta. Juuri siksi olemme penkkiurheilullisen illan päätteeksi tukkihumalassa, kun etelän veljet lähtevät kumartamaan senoritaa flamencoon

Hellän soturin hummus on härmäläisittäin järkeistetty Persian versiosta, johon tulee lisäksi tahinia (seesamsiementahnaa). Syynä on se, että tahinia ei aina saa kun alkaa tehdä hummusta mieli. Mutta nämä ainekset saa jo hyvinvarustellulta huoltikselta.

Hellän soturin hummus
(noin kahdelle, hetkeksi)

1 prk kikherneitä suolaliemessä (n. 400 g)
tabascoa
1/2 yksikyntinen valkosipuli (tai 2 tavallista kynttä)
oliiviöljyä
sormisuolaa

Hummuksen sivulla viininlehtikääryleitä, vuohenjuustoa,
kalamata-oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Ummmm.
Laita kikherneet lävikköön valumaan. Kaada ne koveraan kulhoon tai siihen putkiloon, mikä tuli sauvasekoittimen mukana. Lisää tabascoa pari ruiskausta. Kuori valkosipuli ja murskaa puristimella kasaksi herneiden päälle. Lorota ainakin puoli desilitraa öljyä ohuena nauhana valkosipulimurskan päälle. Pöristä sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Viskaa sekaan pari kohtuullista hyppysellistä sormisuolaa ja lorauta vielä öljyä noin puoli desiä. Surauta öljyn lisäämisen jälkeen sauvurilla, kunnes hummus on löysähköä. Jos on yhä jäykkää, lisää öljyä ja surauta tasaiseksi. Parhaan öljysuhteen selvität, kun teet hummusta muutaman kerran.

Laita hummus ilmatiiviseen purkkiin ja anna viilentyä jääkaapissa pari tuntia. Syö(kää) samantien kuvan kaltaisten herkkujen kera, dippinä tai leivän päällä. Syökää kaikki, sillä seuraavana päivänä hummus on kohmeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti