lauantai 21. tammikuuta 2012

Sikahyvä kieli

Juu. On kuultu. Jo ajatus sian kielen syömisestä etoo. Jos pääsee kuitenkin niin pitkälle, että tutkailee kieltä marketin lihaosaston elinpäädyssä, alkaa suojaus pudota. Tosin kielen näkyvät nystyrät ja kurkunpään ryhmyläinen jäänne on monelle silti liikaa, jolloin herkkulihas jää hyllyyn odottamaan arvoistaan asiakasta. Mutta kun pääsee tästäkin yli ja valmistaa kieltä tämän ohjeen mukaan, ei ole paluuta peruspossuun. Goodbye kyljykset, adjöö sisäfile!

Possun kieli on erittäin edullista, noin 6-7 euroa kilo. Syy on siinä, että porukka ei tajua kuinka sikahyvää se on. Sisäfile maksaa noin 10-12 euroa kilo. Makuperusteinen hinnoittelu nostaisi kielen kilohinnan jonnekin kahdenkympin korville. Koska kieli työskentelee koko elämänsä, siihen ei kerry rasvaa tai jänteitä, ei kalvoja tai rustoa. Kieli ei myöskään ole "limainen", kuten jotkut ääliöt luulevat - ja vielä ääneen. Kielen herkullisuuden myöntävät monet muutkin nisäkkäät, kuten miekkavalaat. Ne jahtaavat nuoret ryhävalaat uuvuksiin, hotkaisevat poloilta vain kielen suusta ja antavat ruhojen vaipua meren syvyyksiin muiden perattaviksi. Jollain tavalla tunnen läheisyyttä miekkavalaisiin.

Tämä vuosien kokemuksiin nojautuva kieliresepti mukailee juutalaisen keittiön kielenhaudutusoppeja sillä piskuisella erolla, että kieli on possun. Rabbienkin rakastamaa naudan kieltä olen valmistanut kerran, mutta en erikoisemmin pitänyt. Jotenkin "märkäistä" ja eri planeetalta kuin possun lipokas.

Sikamaisen hyvä kieli

2 possun kieltä
3 l vettä
3 laakerinlehteä
1 sipuli
10 mustapippuria
10 valkopippuria
5 neilikkaa (ei kukkia!)
2 valkosipulinkynttä
3 tl suolaa

Laita vesi kattilaan ja liesi täysille. Huuhtele kielet kylmässä juoksevassa vedessä. Laita kielet kattilaan. Lisää laakerinlehdet, pippurit, neilikat, kuorittu sipuli halkaistuna ja kuoritut valkosipulinkynnet kokonaisina. Odota kunnes vesi kiehuu, laita kattilan päälle kansi ja vähennä lämpöä niin, että liemi kiehuu juuri ja juuri (perinteisellä kuusiportaisella asteikolla ehkä kakkoselle). Anna muhia kannen alla 105 minuuttia, yksi jokaista talvisodan päivää kohden.

Nosta kypsät kielet leikkuulaudalle ja anna hengähtää kymmenisen minuuttia. Ota avuksi haarukka ja terävä, ohut veitsi. Naulitse kieli harukalla ja leikkaa veitsellä kieli noin puolen sentin siivuiksi. Syö heti sellaisenaan tai vaikkapa voilla aateloidun karjalanpiirakan päällä. Hämmästyt kummassakin tapauksessa, sen takaan.

1 kommentti:

  1. Kieli on aivan ihanaa ja täysin aliarvostettua. Itse kokkailen sitä usein. Tuohon ohjeeseen voisi vielä lisätä, että kieli pitää kuoria niistä makunystyroistä silloin kun se on kuuma. Ja eikun syömään.

    VastaaPoista