lauantai 28. tammikuuta 2012

Laiskan gringon nachot

Oli sitten vegaani tai barbaari, kaikki pitävät texmexistä. Lyöpä lempeän kermaisella jauhelihatäytteellä, rapealla jääsalaatilla, juustoraasteella ja valkosipulidipillä vuorattu peruswrappi äidin lihapullilla syötetyn perusmaunon käteen, niin se on goodbye maksalaatikko.

Nachot ovat texmex-sormiherkkujen kivijalka. Suomessa ne on kylmästi alistettu jonkinlaisen maahanmuuttajasipsin asemaan. Niitä sullotaan vedä-niimpal-ku-jaksat -paikoissa pikku murusina isoihin kulhoihin ja viereen lykätään vati lämmintä salsaa ja kupillinen kovettunutta guacamolea. Täytyy olla todella juntti tai todella kovassa kankaisessa semmoista vetääkseen. Tietysti jos joku pitää Rugeria ohimolla, ymmärrän.

Oikeat nachot ovat käsityötä. Pellille kuusiriviin komennetuille maissilastuille asetellaan varovasti teelusikalla jauhelihatäyte ja/tai kirsikkatomaatti ja/tai oliivi ja/tai homejuustoa ja/tai guacamolea. Kruunuksi vielä hyppysellinen juustoraastetta ja uuniin. Kyllä, hyvää tulee, jos noin tunnin piperryksen jälkeen syöminen ylisummaan enää kiinnostaa.

Koko herkun voi tehdä tietysti täysin toisinkin. Tämän reseptin on keksinyt joskus ammoin rouvani, joka halusi herkullisia nachoja mutta samalla jonkun sohvalle jalkoja hieromaan.



Laiskan gringon nachot

500 g naudan jauhelihaa
2,5 dl ruokakermaa (15 %)
2 rkl vehnäjauhoja
pussillinen nachoja (pyöreitä ja tukevia, esim. Santa Maria)
300 g juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
tabascoa

Ruskista jauheliha öljyssä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää ruokakerma ja sekoita tasaiseksi. Lisää suolaa ja kuutisen kierrosta mustapippuria. Tarkista maku. Lisää tabascoa oman maun mukaan (10 tippaa = miedon rapsakka, 20 tippaa = kivasti hot, 30+ tippaa = tie helvettiin). Anna hautua kannen alla hiljaisella lämmöllä 4 minuuttia.

Levittele nachoja leivinpaperin päälle uunipellille. Saavat olla hiukan limittäin ja rikkoutuneetkin surutta sekaan, mutta päällekkäin latominen ei ole tarkoitus. Täytä koko pinta-ala. Levitä jauhelihakastike nachojen päälle mahdollisimman tasaisesti. Levitä juustoraaste samoin. Kypsennä uunissa keskitasolla 200 asteessa noin 7 minuuttia, eli kunnes juusto on sulanut mutta ei palanut. Anna vetäytyä viitisen minuuttia ja leikkaa haluamasi kokoisia laattoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti