keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Pahaa viinaa(sic!)


On olemassa juomakelvotontakin alkoholia. Lentomatkustuksen muuttuminen järkevän hintaiseksi on johtanut siihen, että ihmiset joutuvat tahtomattaan viettämään luppoaikaa syrjäisillä lentoasemilla. Kiitos Air Balticin, yksi niistä makaa Riiassa. Siellä, tax-free-putiikin tyrkkyhyllyssä, vaanii sysimusta vaara.

Useimmilla mailla on paha kansallisviina. Latvialaisia on rankaistu apteekkari Abraham Kunzen 1700-luvulla saostamalla "mustalla balsamilla" (latv. Rīgas Melnais balzams). Se on asiantuntijoiden arvostama, Hellasoturin mielestä täysin järkyttävä mikstuura viinaa ja 24 muuta ainesosaa, kuten kasveja, kukkia, juuria, öljyjä ja marjoja. Rohtokauppiaalla on täytynyt olla infernaalinen krapula.

Joku puhuu "köyhän miehen Jäksystä", mutta se on Jägermeisterin halventamista. Tämä latvialainen koneöljy on päätynyt kotimaassaankin kolan kera ready-to-drink-tuotteeksi, mikä tuo latvialaiseen sielunmaisemaan häivähdyksen inhimillisyyttä. Noin kuutta muuta yleisintä mikseriä kokeiltuani olen samaa mieltä: jos on pakko, niin pannaan kolalla.


Musta surma

6,66 cl Riga Balzamia
kolaa
sitruunanviipale
jääpuikkoja
yksi tuoreen yrtin lehti

Rakennetaan. Annostellaan suppilolla uhrin suupieleen.

3 kommenttia:

  1. Jos pullo on vielä jäljellä,mutta laitetaan vinkki tulemaan seuraavaa pulloa varten. Tuttavaperheen mummo lantraa Riga Balzamin vodkalla, tulee ihan juotavaa.

    VastaaPoista
  2. Oho! Aika rajulta grogilta kuiulostaa. Täytyy pitää mielessä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos oivista resepteistä, monia jo tullut kokeiltua. Musta surma vielä kokeilematta, mutta ehdottomasti juomakelvottomin viina allekirjoittaneelle on kiinalainen Moutai (Maotai), baijiu-tyyppinen tisle. Pienikin pullo on todella riittoisa, ehkä parhaimmillaan vierasvarana - lähinnä persona non grata vieraille. Päräyttävän tymäkkä jälkimaku (-polte?) on aistittavissa yllättävän pitkälle seuraavaan iltapäivään saakka. Suosittelen :-)

    VastaaPoista