sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Kermape*se keskiajalta

Jos joku nimi kuvaa ruokaa mahdollisimman epäonnistuneesti, niin "köyhät ritarit". Kuka lienee niin tympeän nimen keksinytkään? Keskiaikaisiksi ammateiksi muutettuna kyseessä olisi ennemminkin herkkusuinen markiisi. Aikansa kermape*se.

Tämän makoisan retroruoan suosio lienee painunut unholaan siksi, että kukaan ei syö enää nykyään säännöllisesti ranskanleipää (paitsi ne kaverit, joilla ei ole paistinpannua). Aivan tuoreesta leivästä näitä ei kannata tehdä, sillä paistamisesta tulee hankalaa. Kaupassa kannattaa ensiksi katsastaa eilisten laari. Jos sieltä löytyy napakan kovaksi tekeytynyt yksilö, ei parempaa voi löytää. Ja alennuksessakin se on.


Köyhät ritarit
(10 kpl)

1 ranskanleipä (ei ihan tuore)
3 munaa
6 dl kevytmaitoa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
hilloa
rasvaa (paistamiseen) 

Leikkaa ranskanleivästä päät pois. Viipaloi kymmeneen viipaleeseen. Sekoita kulhossa munat, maito, sokeri ja suola. Kuumenna paistinpannu aika kuumaksi. Veistä siihen reilu kimpale voita ja kasta leipäviipale munamaidossa nopeasti molemmin puolin. Pihdit ovat tähän hyvä työkalu.

Paista köyhiä ritareita toiselta puolelta kolmisen minuuttia tai kunnes reunat ovat rapeutuneet. Käännä ja paista rapeaksi toiseltakin puolelta. Pannulle sopinee 3-4 viipaletta kerrallaan.

Syö köyhät ritarit lämpiminä löysäksi vatkatun kermavaahdon ja hillon kera. Kuvassa on päädytty köyhänmiehenlakkahilloon, joka on tehty karviaisista ja porkkanasta.

HUOM! Köyhikset maistuvat erinomaisesti myös suolaisina versioina. Päälle sopivat hyvin esimerkiksi edam tai sulatejuusto, salaatti ja maksamakkara.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti