sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Siunakkoon, mikä sipulikeitto!


Jotkut eivät suostu syömään sipulia, koska se on "niljaista", "ällöttävää" tai "kitkerää". Sipulihan ei ole mitään mainituista, ellei sitä syö puoliraakana, kylmänä ja kauheassa kankaisessa. 

Sipulin salaisuus on hauduttamisessa. Siinä kitkeryys katoaa ja makuhermoja hellii uskomattoman täyteläinen ja pehmeä umami. 

Jaa mikä? No tuo.Sipulikeitto

n. 600 g sipulia
50 g voita 
1 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
1,5 litraa lihalientä
1 tl sokeria
mustapippuria
krutonkeja
parmesaania jauheena

Kuori sipulit ja halkaise ylhäältä päin puoliksi. Siivuta puolikkaat poikkisyin noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lämmitä iso wokki tai kasari. Sulata siinä voi ja öljy. Kuullota sipulia hetki ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä vartti. 

Lisää lämpö keskitasolle ja lisää 1 tl sokeria. Sekoita ja anna kiehua kannen alla puolisen tuntia. Sekoita välillä. Sipulin kuuluu ruskistua kunnolla. Valmista loppuvaiheessa lihaliemi (kuutioista saa hyvän, fondista paremman). 

Sekoita joukkoon jauhot ja sekoittele tiiviisti pari minuuttia. Ota kasari liedeltä ja lisää lihaliemi, ripaus suolaa ja seitsemän kierrosta mustapippuria. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 40 minuuttia. Ota levyltä ja anna tasaantua hetki. 

Annostele keitto syvään kulhoon, viskaa päälle (vähäsuolaisia) krutonkeja ja peittele parmesaanijauheella. Juomaksi sopii ainoastaan kylmä rapsakka lager, kuten ruotsalainen Mariestads (3,5 %). 

2 kommenttia:

  1. Olen ihmetellyt kun niin vouhkaat tuosta Mariestadsista. Ostin "ykkösen korvikkeeksi" ja oli parempaa kuin esimerkiksi Karhu III.

    VastaaPoista
  2. Jos vouhkaan jostain, se on aiheesta :) Mariestadsin kakkonen on merkillisen hyvä ja raikas olut. Se hakkaa maussa kaikki kotimaiset bulkkikolmoset. Mariestadsin panimo ei ole ainakaan vielä lähettänyt minulle "koe-erää", joten tämä ei ole mainos vaan rehellinen mielipide. Joku muu on toki muuta mieltä.

    VastaaPoista