sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Munaa japanialaisittain


Samuraiden kunniakoodi bushido oli kunnioitettavuudessaan kammottava. Siinä suku ei todellakaan ollut pahin - vaan kaikki. Kun homma meni samurailla vihkoon, jäi sivistyneen soturin viimeiseksi velvollisuudeksi kylpeä, pukeutua valkoisiin, asetella lyhyt ja käyrä wakizashi alavatsan vasemmalle puolelle ja kiskaista terä koilliseen. Jos mahdollista, pikkuisen vielä vauhdissa kiertäen.

Tästä päästään sujuvasti japanilaiseen ruokaan, mikä on makean syleilevässä lempeydessään täydellinen vastakohta säälimättömän brutaalille bushidolle. Tämän perinteisen munakkaan laittaminen johtaa siihen, että eteesi polvistutaan rukoilemaan lisää. Eikä suinkaan seppukua.


Japanialainen munakas

4 munaa
1 munankeltuainen
2 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
ripsaus suolaa
öljyä (paistamiseen)

Riko kulhoon neljä munaa ja viidennestä keltuainen päälle. Erottelu käy kätevästi kaatelemalla munaa kuorenpuolikkaasta toiseen, kunnes jäljellä on pelkkä keltuainen. Mittaa sekaan sokeri ja soijakastike. Sitten pienoinen ripsaus suolaa, ehkä kolmannes teelusikallisesta.

Sekoittele haarukalla kunnes keltuaiset ovat hajonneet ja sokeri sekoittunut. Lämmitä iso teflonpannu liedellä noin keskilämpöiseksi (eli neloselle kuutosen asteikolla). Lorauta pannun keskelle tilkkanen öljyä ja kaada päälle kolmannes munaseoksesta. Kun munakas alkaa hyytyä reunoilta noin minuutin kuluttua, ala kääriä sitä hiljalleen rullalle. Odottele joka käännöksen jälkeen pikku hetki (vaikea määritellä tarkemmin). Kun olet ylittänyt munakkaan puolivälin, kääri munakas kerralla loppuun ja nosta tasaiselle alustalle.

Paista loput munakkaat. Siivuta pötkylät erittäin terävällä veitsellä parin sentin viipaleiksi. Syö heti sellaisenaan pikku makupaloina tai sushiaterian kyljellä soijakastikkeeseen dippaillen.

Saat tästä taivaallista ekstraa myös tuikitavalliseen aamiaispöytään, kun paistat seoksesta lettupannulla ohuita lättysiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti