maanantai 26. marraskuuta 2012

Kuninkaallista perunaa

Saksalaiset ovat saaneet Euroopassa vaikka mitä hyvää aikaan, jos 1900-lukua ei oteta huomioon. Jos saksalaisella keittiöllä olisi vaakuna, siihen olisi tyylitelty sianpotka, olutkolpakko ja peruna. Potusta käy kiittäminen keisari Fredrik II Suurta, jonka monista intohimoista peruna oli suurimpia. Muutamia muita olivat sodankäynti, ranskalainen sivistys ja miesrakastajat. Saksalaiset kunnioittavat Potsdamiin haudattua perunakeisariaan tänäkin päivänä viemällä haudalle kukkien sijaan perunoita.

Kotimaisita pottulajikkeista parhaita on Lapin Puikula. Sen maku, koostumus ja rakenne on täydellinen nappulaperunoihin. Öljyäminen kannattaa tehdä pakastepussimetodilla siksi, että siten öljyä tulee vain tarvittava minimimäärä. Nappulapottujen huonoin puoli on se, että niitä tulee syötyä aivan liikaa.


Pelottavan helpot nappulapotut

1 kg puikulaperunoita
3/4 dl oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria

Huuhtele perunat juoksevassa vedessä ja hankaa niistä juuresharjalla mullat pois. Älä missään tapauksessa mene kuorimaan perunoita. Paloittele perunat poikittaissuunnassa 2-3 osaan. Laita perunat pakastepussiin, mutta jätä solmimisvaraa. Kaada pussiin öljy, pari hyppysellistä sormisuolaa ja muutama kierros mustapippuria hyllystä. Vedä pussi piukkaan umpisolmuun ja ala muljutella perunoita kaksin käsin niin, että mausteet ja öljy sekoittuvat. Kääntele pussia välillä ympäri.

Leikkaa pussin alakulmaan saksilla pieni reikä ja valuta nesteet lavuaariin. Kaada perunat uunivuokaan (käytä leivinpaperia tarvittaessa) ja asettele ne vaalea kylki ylöspäin. Työnnä vuoka 225-asteiseen uuniin ja kypsennä keskitasolla noin 20 minuuttia. Tämän jälkeen pitäisi kuulua jo aika sihinä. Kypsennä vielä grillivastuksella (tai niiden puuttuessa uunin ylätasolla) kymmenisen minuuttia, jotta potut alkavat saada ruskeaa pintaan.

Potut ovat kypsiä, kun haarukka menee vaivatta läpi. Popsi kokeeksi yksi nappula ja lisää suolaa maun mukaan. Jos lisäät suolaa reippaammin, on lopputulos lähellä kuuluisia portugalilaisia ryppyperunoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti