tiistai 13. marraskuuta 2012

Kelpo kääryleitä

Kevätkääryleet ovat ensi silmäyksellä kiinalaisen lounasbaarin hankalimman näköiset kokattavat. Ulkoasu on valheellinen: kevätkääryleiden värkkääminen on melko helppoa, melkein nopeaa ja miellyttävän edullista. Pikkuisen piperryskestävyyttä homma vaatii, mutta ei sokerileipurin sormia.

Esivalmistelujen hankalin vaihe on kuorien ("spring roll sheets / pastry") löytäminen. Turun kokoisessa johtavassa kaupungissa on viimeisimpien tiedustelutietojen mukaan yksi (1) liike, jossa niitä on aina: China Market (Brahenkatu 4). Niitä kannattaa haeskella pakastealtaista.

Paras täyte on kasvisvetoinen, joskin porsaan- tai  broilerinsuikaleet tai sopivat myös. Vältä suolaa, unohda jauheliha.


Kelpoisat kevätkääryleet
(noin 30 kpl)

1 pkt kevätkäärylekuoria (30-40 kpl, koko n. 20 x 20 cm tai isompi)
400 g porkkanaa (isoja)
200 g palsternakkaa (pitkiä)
200 g herkkusieniä
400 g hapanimeläkastiketta (esim. Uncle Ben's Oriental Sweet & Sour)
6 dl öljyä (rypsiöljy käy)

Ota kuoret pakastimesta huoneenlämpöön. Kuori porkkanat ja palsternakka terävällä kuorimaveitsellä. Jatka kuorimista suureen kulhoon ja vuole porkkanoista ja palsternakasta niin paljon pitkiä suikaleita kuin saat. Pilko helkkusienet pieniksi kuutioiksi. Lämmitä suuri wokki ja kuumenna siinä desilitra öljyä. Säästä yksi pitkä porkkanansuikale sivuun. Lisää juurekset ja sienet, paista kannen alla - mutta aika ajoin käännellen - kymmenisen minuuttia. Lisää hapanimeläkastike ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehahdella keskilämmöllä toiset kymmenisen minuuttia, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut.

Erottele kuoria valmiiksi pinoon reilut parikymmentä ja revi lisää tarpeen mukaan. Ota yksi kuori tasaiselle alustalle ja levitä sen etuosaan keskelle ruokalusikallinen täytettä. Rullaa eteenpäin sen verran, että kuori kiertyy täytteen ympäri. Käännä liepeet sivuilta keskelle ja rullaa pötkö kiinni. Laita pötkö kuivalle talouspaperille saumapuoli alaspäin. Kääri niin monta pötköä kuin täytettä piisaa. Mitä enemmän kuorta menee kaksinkerroin, sen kaksinverroin rapeampia kevätkääryleitä saat.

Lämmitä teräskattilassa puoli litraa öljyä. Vältä teflonkattilaa, koska keittiösi syttyy tuleen jos et vältä. Voit arvioida öljyn sopivaa lämpötilaa säästämälläsi porkkanansuikaleella. Dippaa se öljyyn; kun porkkanassa kuplii kunnolla, paistaminen voi alkaa.

Tarvitset pitkät wokkipihdit. Ota kääryleestä hellä mutta tukeva ote siten, että saumakohta jää pihtien puristuksiin. Upota kattilaan ja pidä käärylettä aloillasi viitisen sekuntia, jotta saumakohta hitsautuu kiinni. Laita kattilaan vielä pari käärylettä ja anna kypsyä noin puolitoista minuuttia. Perinteisellä kuuden portaan asteikolla neloslämpö on sopivin. Kun kääryleet alkavat ruskistua, nosta ne leivinpaperiarkin päälle asetellun talouspaperin päälle valumaan.

Ensimmäiset kääryleet alkavat olla parhaimmillaan kun olet viimeiset paistanut. Syö ne sellaisenaan, makeaan chilikastikkeeseen dippaillen tai osana kattavampaa orientaaliateriaa. Rapeus katoaa jääkaapissa, joten huomenna kannattaa tehdä uusi satsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti