lauantai 11. elokuuta 2012

Panimosta pamahtaa: Sven Karjala

Vaikka suomalaiset ovat lager-kansaa, eivät suomalaiset suurpanimot osaa panna kummoisiakaan IVA-lagereita. Ne maistuvat kolmoselta, johon on lorautettu pikkuisen paloviinaa. IVB-osaamista sen sijaan on, suurpanimojen väkevimmät oluet ovat juotavia sellaisenaan. Noin 6 % on kuitenkin ihanteellisin väkevyys vahvalle lagerille. Onneksi sitä on helppo valmistaa itse.

Vaikka kakkosolut on monille kirosana, nyt kannattaa nöyrtyä. Olvin Sven Tuuva (3,5 %) on sinänsä ihan kelvollista kakkosta. Kaikki eivät ole, etenkin Sinistä kannattaa varoa kuin herkistettyä putkimiinaa: se näyttää ja maistuu kuselta, mistä on suodatettu mineraalit. Svenin taistelutoveriksi sopii Karjala IVB (8,0 %). Kaappaa Sven vasempaan käteen ja Karjala oikeaan. Aseta oluet ohutreunaisen lasin vastapäisille puolille ja kaada lasiin varovasti fifty-fifty. Vaahdosta kehittyy muhkea, joten korkea lasi voi aluksi olla järkevämpi vaihtoehto.

Sven Karjala on pehmeää ja täyteläisen maltaista. Aromi laskeutuu lempeästi kitalaen takaosaan. Varovainen humala maistuu jälkimaussa, tosin lyhyeksi jääden, jolloin Sven Karjalaa voi tarjota humalaisista oluista mitään ymmärtämättömälle juntillekin.  Laskennallinen vahvuus on 5,75 %, mutta sitähän voi helposti itse kohdistaa haluamaansa suuntaan.

Panimo(t): Olvi / Hartwall
Tyyppi: lager
Vääntöä: 5,75 %
Hinta: Sven 2,39 € / 0,5 l (Citymarket) / Karjala IVB 2,09 € / 0,33 l (Alko)
Kolmella sanalla: Katse oikeaan, päin!

3 kommenttia:

 1. Siisti kirjoitus! Pitää kokeilla. Ehkä Sininen 3,5% -tölkillä.

  VastaaPoista
 2. Sininen on siinä määrin vetistä mallashuuhdetta, että en suosittele sitä pilaamaan Karjalan makeaa maltaisuutta. Mutta jos Sinistä menee ostamaan, voi sitä ehkä harkita Koffin Portteria (IVB) tai jotain väkevää bitteriä puolittamaan.

  Sven Tuuvan ohella toinen makoisa kakkosolut on ruotsalainen(!) Mariestads. Sitä myydään ainakin Prismoissa (1,59 e / 0,5 l).

  VastaaPoista
 3. Testattu! Sekoitus ei vienyt kieltä mennessään, mutta ihan kelpo setti tarkoitukseensa. Pitääpä kaivaa tuo Mariestads vielä jostain esiin. Vähän alemman kantavierteen oluet ajavat asiansa etenkin kuumina kesäpäivinä, kun päihtymyksen pitää olla nopeasti haihtuvaa sorttia.

  VastaaPoista