torstai 16. elokuuta 2012

Cannelloni, josta ei voi kieltäytyä

Pastaruoka = rasvaisen tuhti lasagne. Valitettavan usein se on tätä, vaikka pastasta saa myös kevyempää apetta. Kokeile vaikka cannellonia, mutta älä katso ohjetta lasagnelevypurkin kyljestä: siinä nimittäin palaa paritkin päreet kun keität ja kylmennät lasagnelevyjä, minkä jälkeen joudut rullaamaan niistä yhdessä koossa pysyvät täytetyt putkilot.

Johtavassa cannellonissa on tietysti hiukan tuhtaamista, mutta pienet roiskeet kuuluvat asiaan. Ulkoapäin lasagnen näköinen ruoka maistuu hyvinkin omanlaiseltaan, eikä ole yhtä tupaten täyttävää. Lätkäjätkille ehkä liian kevyttä, mutta sopivaa esimerkiksi ruutukuvioisissa slipovereissaan pelikirjoja rustaaville kiekkoanalyytikoille.    


Johtava cannelloni

500 g naudan jauhelihaa
6 reipasta tomaattia
2 prk tomaattipyreetä
1 pieni kesäkurpitsa
1 iso sipuli
1 tuore basilika
250 g cannelloniputkiloita
1 l punaista maitoa
1 pss (180-200 g) pieniä katkarapuja
n. 150 g parmesaania (jauhettuna)
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
voita

Kalttaa tomaatit: viillä erittäin terävällä veitsellä tomaattien neljälle sivulle ristinmerkit (n. 1 cm x 1 cm piisaa). Laita tomaatit kiehuvaan veteen. Anna pulputtaa noin minuutti. Huuhtele tomaatit kylmällä vedellä ja nypi kuoret sormin pois. Kuutioi tomaatit. Kuori kesäkurpitsa ja raasta suikaleiksi. Kuori sipuli ja hakkaa pieneksi. Nypi basilikan lehtiä ainakin parisenkymmentä.

Ruskista sipuli voissa isossa wokissa tai kasarissa. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää kuutioidut tomaatit, tomaattipyree, kesäkurpitsa, sipuli ja basilikanlehdet. Sekoita ja anna hautua suht kuumalla kannen alla kymmenisen minuuttia tai niin kauan, että tomaatit ovat kokonaan pehmenneet ja muhentuneet. Nouki tomaattien kannat pois haarukalla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Täytä cannelloniputkilot pitkulaisen uunivuoan päällä yksi kerrallaan. Teelusikalla onnistuu parhaiten. Jos (ja kun) täytettä valuu putkilon ulkopuolelle, anna valua. Lado putkilot tiiviisti kahteen riviin.

Valmista maitokastike. Kuumenna maitoa mikrouunissa täydellä teholla kolmisen minuuttia. Sulata katkaravut uittamalla pussia tiskialtaassa kuumassa vedessä kymmenisen minuuttia. Sulata n. 70 g voita teflonpohjaisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita vispilällä kasaan. Lisää noin 3 dl maitoa ja vispaa kasaan. Lisää taas 3 dl ja vispaa. Lisää vielä loput ja vispaa tasaiseksi. Lisää katkaravut ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi. Mausta valkopippurilla ja varovasti suolalla.

Kaada maitokastike cannellonien päälle ja levitä lusikalla niin, että jokainen kolo ja kulma peittyy. Paista uunissa keskitasolla n. 200 asteessa, kunnes pinta on ruskistunut ja haarukka porautuu vaivatta pohjaan. Anna vetäytyä liedellä folion alla kymmenisen minuuttia ennen vuoan tyhjentämistä.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti