perjantai 2. maaliskuuta 2012

Panimosta pamahtaa: Khukuri

Kun marketin hyllyllä jököttää pullo nepalilaiseksi väitettyä olutta, niin pakkohan sitä on ostaa. Etikettiin painettu eristäytyneen vuoristovaltion kielekkeinen lippu muistuttaa lähinnä salaseuran viiriä. Vuoteen 1920 asti maan laki velvoitti kuolleen miehen lesken heittäytymään elävänä hautaroviolle. Ain't marriage hell!

Nepal on tunnettu lähinnä Mount Everestistä ja pelottomista gurkhasotilaista, jotka brittiarmeija työnsi paikkoihin jonne Lancasterin pojat eivät uskaltaneet mennä. Oluen nimi juontaa etikettiin kökösti piirretystä kaarevateräisestä veitsestä, joilla gurkhat ratkoivat kaulat niin kilipässeiltä kuin kiinalaisiltakin. Khukuria, eli kukria, pidetään yhtenä maailman parhaimmista taisteluveitsistä.

Valitettavasti murhaterän mukaan nimetty olut sijoittuu asteikon toiseen päähän. Siirtomaaherrojen sateisella kotisaarellaan panema nepalilaisbisse maistuu kurjalta. Ensivaikutelma on vetisen raikas, mutta kitalakeen loiskahtaa ryhditön bulkkilager jossa on kirpeän ummehtunut sivumaku. Panosammion laidalle lienee stopannut kuselle jakki poikineen. Jälkimakua ei ole, joten tympeä tunnelma unohtuu nopeasti.

Panimo: Khukuri Beer Ltd. (Iso-Britannia)
Tyyppi: lager
Vääntöä: 4,7 %
Hinta: 2,25 € / 0,33 l (Citymarket Länsikeskus)
Kolmella sanalla: Mieluummin se veitsi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti