keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Uskomaton umami eli chili-siirappi-kaalipiiras


Toisinaan sitä alkaa jokin kamalasti himottaa, mutta kaupassa huomaa, ettei himon kohdetta olekaan saatavana. Paitsi korkeintaan mauttomina tuontituotteina.

Mainio apuväline on vaikkapa Satokausikalenteri, josta voi kurkkia mikä juures, hedelmä tai muilla tavoin vihertävä on juuri nyt parhaimmillaan. Ja varsin usein samalla myös edullisimmillaan.

Syys on kaalin sesonkia, mutta tätä slaavilaisen keittiön kivijalkaa hyödynnetään meillä kohtalaisen kapeasti. Tuore valkokaali muodostaa esimerkiksi chilin ja siirapin kanssa kertakaikkisen upean makuharmonian. Umamia pukkaa!


Chili-siirappi-kaalipiiras

pohja:
50 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl vettä
1 dl ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi (murskattuna)
1/2 tl suolaa

täyte:
500 g valkokaalia
1 iso punainen chili (tai 2+ tulisempaan)
1/2 dl siirappia
1/2 tl suolaa
3 munaa
4 dl ruokakermaa
2 tl currya
1 dl parmesaanilastuja
voita (paistamiseen)

Sulata voi mikrossa ja mittaa loput pohjan ainekset kulhoon. Lisää sula voi ja sekoita kimmoisaksi taikinaksi. Painele taikina piirasvuokaan tasaisesti, äläkä jätä reunoja. Laita pohja pakastimeen puoleksi tunniksi. Esipaista pohjaa tämän jälkeen 225-asteisessa uunissa keskitasolla 20 minuuttia.

Poista kaalin kova kanta ja silppua pieneksi. Kuullota kaalia voissa wokkipannulla hetki. Lisää siirappi ja jatka kaalin paistamista (ilman kantta) välillä sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla. Kaali on kypsää, kun neste on suurimmaksi osaksi haihtunut ja kaali on tummanruskeaa. Maun pitää olla suolaisen makea.

Kaada kaali piirasvuokaan. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Kuullota chiliä hetki öljyssä ja ripottele kaalin päälle. Sekoita kulhossa munat, ruokakerma ja curry. Kaada seos tasaisesti piirasvuokaan. Ripottele lopuksi päälle parmesaanilastut. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä lämpöiseksi.

2 kommenttia:

  1. Kotirintamalla levottomuutta Hellasoturin radiohiljaisuuden johdosta. Stop. Vanhojen reseptien käyttö johtaa alati kasvavaan tyytymättömyyteen. Stop. Olutmaistiaiset tyrehtyneet. Stop. Kotirintama pyytää helppoa reseptiä välittömästi toteutettavaksi. Loppu.

    VastaaPoista
  2. Ei syytä huoleen! Ennennäkemättömän pitkän radiohiljaisuuden syynä on rintamalohkon vaihto ja uusien asemien kaivaminen ja linnoittaminen. Kesään mennessä valmistuu Hellasoturin täysin uusi huoltokorsu. Sitten alkaa taas paukkua.

    VastaaPoista