sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Börekiä lykkää

Turun jälkeen kolmanneksi kiehtovin kaupunki maailmassa on Istanbul. Kulinarismin ystävälle se on satumainen taivas. Tuhannet ravintolat näyttävät iltaisin olevan tupaten täynnä, mutta kun nälkäisen näköinen suomalainen seisahtuu toviksi tutkimaan ruokalistaa, taikovat vikkeläliikkeiset tarjoilijat sivustalle jo ylimääräistä pöytää. Eikä ruokalistaa tarvita alkuun pöydässäkään, kun keittiöstä alkaa tulvia pyytämättä toinen toistaan herkullisempia meze-annoksia. Jos käy tuuri, voi valikoimassa olla pikku pala börekiäkin.

Ensin varoituksen sana: börek ei ole keittiössä helpoimmasta päästä ruokia. Tarvitset kokeilunhalun lisäksi pitkän tyhjän pöydän rullan käärimiseen. Ja mielellään apukokin. Ohuen filotaikinan käsittely on pirullisen herkkää hommaa, etenkin jos taikina pääsee kuivahtamaan.

Börek on eräänlainen fetalla ja yrteillä täytetty piiras, mutta ei oikeastaan sinne päinkään. Päättele itse. Hiton hyvää tämä kuitenkin on, kevyttä ja maukasta. Ja putoaa kylmänäkin.


Feta-pinaatti-börek
6 arkkia filotaikinaa (n. 300 g) 
100 g voita
sormisuolaa
mustapippuria

Täyte:
900 g pakastettua pinaattia
400 g pehmeää fetaa
3 munaa
3 rkl oliiviöljyä
1/2  rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua minttua
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl juustokuminaa

Voiteluun:
1 muna
tilkka punaista maitoa

Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita pinaattipussit sulamaan kuumaan veteen tai anna sulaa huoneenlämmössä samaan aikaan filotaikinan kanssa. Tyhjennä pinaattipussien sisältö lävikköön ja anna veden tihkua pois.

Kaada pinaatit suureen kulhoon. Lisää kevyesti vatkatut munat ja puristele feta pieneksi päälle. Lisää täytteen loput ainesosat ja sekoita varovasti. Mausta sormisuolalla ja mustapippurilla maun mukaan. Mustapippuria kuuluu laittaa aika reilusti,

Laita pöydälle vierekkäin 4 arkkia leivinpaperia. Asettele kolme filotaikina-arkkia vierekkäin vaakatasossa siten, että ne menevät viitisen senttiä limittäin. Sivele voisulalla arkkien ulkoreunat ja saumat. levitä päälle toiset kolme filoarkkia ja toista voiteluoperaatio.

Kaada täyte taikina-arkiston alaosaan. Kääri tiiviiksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Tähän saatat tarvita apukokkia. Kieritä rulla spiraaliksi ja nosta voipaperia alustana käyttäen pyöreään voisulalla silattuun uunivuokaan. Hätätapauksessa uunipeltikin käy. Voitele rulla munamaidolla. Paista tunnin ajan 180-asteisessa uunissa, tai siihen asti että pinta ruskistuu mukavasti.


Anna kypsän börekin jäähtyä reilusti, kuumana maku ei pääse oikeuksiinsa. Parhaimmillaan börek on haaleana tai yön yli jääkaapissa seistyään. Kyytipoikana maistuu jokin ryhdikäs mutta ei liian kompleksinen valkkari, kuten Alamos Chardonnay.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti