torstai 2. tammikuuta 2014

Palsternakka-lintupiiras

Pitkien pyhien päätteeksi kaapeissa tuppaa olemaan kaikenlaista, mikä päätyy lopuksi peltipitsaan. Piiraat ovat hivenen herkullisempi vaihtoehto. Tämä piiras syntyi silloin, kun joulun lähes täysin palvelleesta savukalkkunasta oli jäljellä vielä puolisen kiloa mehevää lihaa. Se löysi kaverin palsternakasta, "jumalaisesta juureksesta", kuten @tarutorikka Twitterissä maalaili.

Palvatun kalkkunan puutteessa voi aivan hyvin käyttää grillattua tai uunitettua broileria.


Palsternakka-lintupiiras

pohja:
3 dl vehnäjauhoa
50 g voita
1 prk (120 g) smetanaa
3 rkl vettä
1 tl suolaa

täyte:
200 g kypsää linnunrintaa (kalkkuna, broileri)
150 g palsternakkaa
2 dl juustoraastetta
2,5 dl ruokakermaa
3 munaa
2 tl lipstikkaa (tai muuta lintiurttiä, kuten rakuunaa)
mustapippuria 
suolaa

Sekoita sulatettu voi, jauhot, smetana ja suola isolla lusikalla tai nuolijalla kulhossa joustavaksi taikinaksi. Läjäytä taikina piirasvuokaan ja painele kämmenellä tasaiseksi. Pistele haarukalla sinne ja tänne parisenkymmentä kertaa ja työnnä vuoka pakastimeen puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Työnnä vuoka suoraan pakastimesta uuniin ja kypsytä pohjaa 15 minuuttia. Kuori palsternakka ja suikaloi veitsellä ohuksi tikuiksi. Kypsennä palsternakkaa oliiviöljyssä viitisen minuuttia, tai kunnes päät alkavat olla mukavan ruskeita. Ripauta päälle hieman suolaa. Valuta palsternakkaa siivilässä muutama minuutti.

Ripottele vuokaan 2-3 sentin suikaleiksi revitty linnunliha, palsternakat ja juustoraaste. Riko munat kulhoon ja sekoita joukkoon ruokakerma ja lipstikka. Lisää neljä kierrosta mustapippuria ja ripaus suolaa. Tarkista maku. Kaada seos piiraan päälle ja levitä sitä joka kohtaan. Paista 200 asteessa parisenkymmentä minuuttia. Anna jäähtyä lämpöiseksi ja popsi pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti