torstai 11. huhtikuuta 2013

Panimosta pamahtaa: Keisari 66


Kyllä oli sydän seisahtua automarketin oluthyllyköllä. Suomalaista APAa, tölkissä, pelottavan lähellä bulkkioluita ja vieläpä normilagerin hinnalla! "Voiko tämä edes olla muuta, kuin prostatavaivaisen pirkkalaisen ähkien pusertamaa aamusakkaa?", puntaroin kaapiessani muutaman tölkin kärryn pohjalle.

Pale alet ovat Hellasoturille oluista kaikkein pyhimpiä. Jos pannaan, on pantava kunnollista. Kaadoin olutta lasiin pelonsekaisena. 66:ssa on upea väri ja tuoksu kukkean greippinen. Olut on oikeaoppisesti hieman sameaa ja vaahto vaatimatonta. Ennen maistamista piti silti hetki hengitellä taivaanrantaan tuijotellen. Tuntui kuin uhkapelaisi ylisuurilla panoksilla.

Ensipuraisu on valloittavan kirpeä. Cascade on tasaisen väkevä yleishumala, eikä siinä ole säästelty, kielen päällä rutisee kivasti. Olut maistuu kuivalta ja raikkaalta, tismalleen sellaiselta kuin liivipukuisen chicagolaisen rahanlainaajan suuhun sopii. Jälkimaku on tottakai katkera mutta aavistuksen vetinen, ei kuitenkaan häiritsevästi. Todella vaikuttava kokonaisuus. Parin hörpyn jälkeen on tosin pakko tarkistaa tölkistä, että onhan tämä varmasti tuotettu Suomessa.

Keisari 66 on hintaansa nähden ällistyttävän hyvä olut ja ihan oikeaa american pale alea. Tölkin etiketti näyttää turhankin halvasti hutaistulta, eikä tee lainkaan oikeutta korkealaatuiselle sisällölle. Ensi kesän grillimenuja suunnitellessa ei tarvitse miettiä olutsuosituksia. Se on kuuskutosta läpi kesän, oli ritilällä sitten sieni tai hirvi. Toivottavasti tämä olut on tullut tuotantolinjoille jäädäkseen.

Panimo: Nokian Panimo
Tyyppi: american pale ale
Vääntöä: 4,2 %
Hinta: 2,49 € / 0,5 l (Prisma Tampereentie)
Kolmella sanalla: Pantu Amerikan malliin.

10 kommenttia:

 1. Tää se on sellanen janojuoma, ettei ole tiskirätistä tiristetty, vaikka kuva ehkä niin antas ymmärtääkin. "Etiketti" on tosiaan karsea.

  VastaaPoista
 2. Olen tässä ehtinyt jo juoda muutaman "kuuskutosen" lisää ja mielipiteeni vain vahvistuu. Ei ole yhtä luonnikasta kotimaista kolmosolutta tullut ennen eteen. Ei huvita muuta ostaakaan, ei edes Alkon neloshyllyltä. Toki siellä on pale alen aatelisto, mutta kun hintaa ja laatua vertaa, on tätä nokialaista hankala voittaa.

  VastaaPoista
 3. Pari tölkkiä tuli ostettua ja lähes pari tölkkiä piti laskea viemäriin.
  Huonoin juomakokemus ikinä! Saippuamainen tuoksu ja maku, seassa myös korvavaikun
  maku.
  Siis vieläkin huonompaa kuin Laitilan Kukko-saasteet.
  Ei koskaan enää kotimaisen pienpanimon tuotetta.

  VastaaPoista
 4. American pale ale ei sovi jokaiselle.

  VastaaPoista
 5. Hyvin tuo kuuskutonen näyttää maistuvan ainakin Turun seudulla. Parina viime kertana on eri kauppojen hyllyillä ollut 66:n kohdalla vain tyhjä pahviloota. Ja ei, minä en ole ostanut niitä kaikkia.

  VastaaPoista
 6. Makuasioista ei kuulemma sovi kiistellä, mutta kyllä tämä oli lähes täysosuma. Olisi jäänyt kokeilematta ilman vihjettä, tölkin ulkoasu on nimittäin kuin Euroshopper-linjastolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalvakka ja halvahko ilmiasu on jopa vähän yllättävää, panimon muut Keisarit kun ovat ihan tyylikkäitä.

   Poista
 7. APA tuntuu jakavan mielipiteet melko voimakkaasti: pyysin lähialkon hyllyvalikoimaan APAa, mutta ei tilata, kun "ei sitä kuitenkaan kukaan ostaisi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Valitettavasti Oy Alkomahooliliike Ab ei ole enää se sama julkisen palvelun puoti kuin aiemmin. Jos joku tuote ei myy tarpeeksi, sitä ei oteta valikoimiin edes "harvinaisuutensa" takia. Muutamat upeat oluet ovatkin kadonneet varoittamatta hyllyltä juuri kun niiden makuun on päässyt. Esimerkkinä vaikkapa suonsilmäkkeen värinen Old Engine Oil ja todella kipakan humalainen Punk IPA (samoin kuin monet muutkin mainion postmodernin skottipanimon Brew Dogin oluet).

   Poista