torstai 22. joulukuuta 2011

Loppuelämäsi paras porkkanalaatikko

Suomalainen jouluateria on riitti, voihkinaan päättyvä pyhä toimitus. Pöydässä on ruokia, joiden syöminen yksinkertaisesti kuuluu jouluun. Mausta voi olla monta mieltä. Vain tosi pervo pitää oikeasti rosollista ja etikkakermavaahdosta. Jos jouluruoat olisivat sikahyviä, eikö niitä maiskuteltaisi muulloinkin. Vai mikä järki on siinä, että syö tosi hyviä ruokia vain kerran vuodessa?

Yksi ympärivuotiseen nautiskeluun sopiva jouluruoka on porkkanalaatikko. Hyvä porkkanalaatikko. Einestiskiltä sitä on turha haeskella, eivätkä markettien "kotikeittiötkään" oikein hommaa hanskaa. Loistavaa porkkanalaatikkoa osaa tehdä yllättävän harva. Pian sinä olet yksi heistä.

Salaisuutena on suolan ja siirapin suloinen suhde. Tämä resepti on Hellasoturin kotikomppanian mieleen, mutta silti siitä tulee joka kerta vähän eri makuinen. Eri vuosikerran porkkanoidenkin makeudessa on eroja. Mene ja tiedä, sanoisi Kyllösen Masa.


Hellasoturin porkkanalaatikko

500 g kotimaisia porkkanoita
1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
2 munaa
1 dl siirappia
korppujauhoa
valkopippuria
suolaa
voita

Kuori porkkanat, pätki puoliksi ja höyrytä kypsiksi (vedessä keittäminen vie aromit). Keitä riisistä ja maidosta puuro. Survo porkkanat muhjuksi kattilassa tai isossa kulhossa. Lisää riisipuuro, munat, pari teelusikallista suolaa ja myllystä puolitoista kierrosta valkopippuria. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa. Lisää siirappi ja tarkista maku. Sen pitäisi olla  reilusti makea ja samalla suolainen. Lisää suolaa tai siirappia sen mukaan, kumpaa mielestäsi tarvitaan. Makusi tiedät, kun olet laittanut laatikon pari-kolme kertaa.

Kaada seos mataliin foliovuokiin. Lasivuokaan kaadettaessa pitää muistaa, että laatikosta ei saa tulla liian paksu. Ripottele pinnalle korppujauhoja sen verran, että pinta juuri ja juuri peittyy. Auraa haarukalla poikittaissuuntaiset urat ja jätä haarukanleveys väliä. Auraa näihin kohtiin ura vastakkaiseen suuntaan. Juu, sekavalta kuulostaa, mutta katso kuvasta. Laita pinnalle voikokkareet ja paista laatikoita tunti uunin keskitasolla 200 asteessa. Se on siinä.

21 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta. Kaiken maailman ohjeita olen kokeillut, enkä koskaan ollut täysin tyytyväinen. Vaikka ovatkin olleet ihan syötäviä. Tämä on tosiaan paras, tänä jouluna kokeilin ja muuta en tule tarvitsemaan. Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia suorastaan ylitsevuotavasta palautteestasi. En ole minäkään parempaa porkkanalootaa mistään saanut. Kerron kyllä heti, jos saan.

      Poista
  2. Oli hyvää! Siirappia kannattaa kuitenkin laittaa varovasti, tulee hyvinkin makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toden totta. Mutta nämä ovat yhtä kaikki makuasioita. Myös suolan ja valkopippurin määrä vaikuttaa lopputulokseen olennaisesti. Oman coctailinsa löytääkin parhaiten itse kokeilemalla.

      Poista
  3. Näyttää hyvältä ohjeelta! Kertoisitko vielä, kuinka monta foliorasiallista tästä määrästä tuli tai kuinka monelle tämä määrä suunnilleen on tarkoitettu. Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Tämä antaa kuvan osoittamat kolme pientä vuoallista.

    VastaaPoista
  5. Taidan olla kosmisen luokan perverssi, kun se etikkakermavaahto on minulle juuri se Juttu jota käyn yöllä syömässä suoraan kupistaan lusikalla... :D

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeestasi! Tein tänään kuvanmukaiset kolme lootaa ohjeellasi, mutta 500g sijaan käytin 1kg porkkanoita. Silti maku voisi omaan mieltymykseen olla jopa enemmän porkkanainen. Miltäköhän mahtaa maistua 500g:lla porkkanoita? Kuvistasi päätellen näyttää kuitenkin oranssimmalta kuin omani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkananhimo on makuasia. Puolellakin kilolla tulee somasti porkkanainen laatikko. Mutta kannattaa muistaa, että porkkanoiden maussa on hurjasti eroa. Jos on puisevia ja mauttomia porkkanoita, ei auta vaikka niitä ajaisi lootaan kaksi kiloa.

      Poista
  7. Totta varmasti tuokin. Eilen söin ensimmäisen lootan lähes suoraan uunista ja maku oli aika puuroinen. Vuorokausi jääkaapissa ja lämmitys mikrolla toi vasta täyden maun esiin. Jatkossa siis aina näin. Tää on hyvää!

    VastaaPoista
  8. Tätä ohjetta nyt koitan noudattaa kun ekaa kertaa asialla. Puuroon haluan sen itse tehdä. Saas nähdä kuinka onnistun! Jännittäää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotamme malttamatomina, kuinka operaatiosi onnistui.

      Poista
  9. Taidankin tänä vuonna kokeilla tällä ohjeella. Ainoa ero tulee olemaan että olen aina tottunut raastamaan kypsät porkkanat korkeimmalla raastinraudan sivulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie raastoin tähän ohjeeseen ja silläkään tavalla ei tullu pahhaa.

      Poista
  10. Ihan paras ohje! Ei kannatte muihin ohjeisiin enää aikaansa kuluttaa. Satakauttaviis

    VastaaPoista
  11. Tälläisella ohjeella tehnyt jo 53vuotta, siyä ennen teki äitini näin. Katselkaa vain ne mummojen ohjeet, hyviä ovat.

    VastaaPoista
  12. Tämä on ihan perusohje.

    VastaaPoista
  13. Minkä kokoisia foliovuokia ja montako tästä saa

    VastaaPoista
  14. Oon tehnyt kaksinkertaisena ohjeen siitä tulee 3 pitkää korkeaa vuokaa mitä kaupasta saa. Olen laittanut porkkanaa tuplamäärän. Kaikki rakastaa tätä laatikkoa. Mielestäni matalissa vuorossa kuivuu

    VastaaPoista
  15. Tää on maailman paras ohje! Tällä tehnyt joka vuosi siitä lähtien kun tää löytyi😋👌🏼

    VastaaPoista