Sain ensimmäisen wokkipannuni joulupukilta joskus 1990-luvun puolivälissä. Hieno puukahvainen työväline, mistä lähti pohjapinnoite irti pikku silppuna parin-kolmen käyttökerran jälkeen. Pannu päätyi jollekin rouva Hellasoturin sukulaiselle kukkaruukuksi, mutta innostus wokkailuun paloi mieleen tulisesti.
Peruswokin kasaan piekesemisessä täytyy muistaa vain pari perusasiaa: suikaloi tavara pitkäksi ja kapeaksi ja kypsennä yksi lajike kerrallaan. Lopuksi kaikki yhteen ja mausteet perään. Ummmmami! Karjalanpaistille keittiönsä perustanut anoppi kolahti jo jakkaralta.
Wokki "400"
400 g naudanpaistia suikaleina (paisti)
400 g porkkanaa
400 g palsternakkaa
400 g isoja herkkusieniä
400 g hapanimeläkastiketta (kuten Uncle Ben's Sweet & Sour Oriental)
3 kourallista kuorittuja pähkinöitä (cashew-, hassel-, pistaasi- yms. sekoitukset)
3 rkl fondia
1 l vettä
oliiviöljyä
Keitä vesi. Lämmitä wokki ja lorauta öljyä. Ruskista naudansuikaleita kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää kuuma vesi ja fondi. Sekoita ja kiehauta. Laita kansi päälle ja anna kiehua pienellä lämmöllä noin 45 minuuttia tai kunnes liha on mureaa. Jos vesi uhkaa loppua ja liha kuivua, lisää vettä. Jos et jaksa odotella noin kauan, käytä naudan sisä. tau ulkofileetä: sitä ei tarvitse hauduttaa noin kauan. Kun liha on mureaa, kaada se siivilään ja anna valua hetki. Siirrä isoon kulhoon.
Kuori porkkanat ja palsternakat. Leikkaa erittäin terävällä veitsellä pitkiksi, mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Leikkaa herkkusienet noin puolen sentin viipaleiksi. Kuumenna wokissa 3/4 dl öljyä. Kypsennä porkkanat pehmeiksi kannen alla, välillä sekoittaen. Laita lihojen päälle, ylimääräiset öljyt suodattaen. Kypsennä samoin palsternakat (mitkä muussaantuvat vikkelään). Kypsennä sienet ja pähkinät noin desissä öljyä ilman kantta, kunnes neste on kiehunut pois. Kaada päälle lihat, porkkanat ja palsternakat. Sekoita. Lisää hapanimeläkastike ja sekoita varovasti nostellen. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
Tarjoile riisin tai nuudelien kera. Ruokajuomaksi sopii parhaiten olut: arkisin Mariestads (3,5 %) ja viikonloppuisin aasialaisten ruokaoluiden kivikasvoinen daimyo Asahi Super Dry. Muille vettä.